Чим корисна клітковина

Основна корисна для організму властивість клітковини – це запобігання запорам та поліпшення травлення в цілому. Крім цього, регулярний прийом клітковини допомагає зменшити ризик виникнення цукрового діабету та хвороби серця.

Що це таке?

Клітковина є частиною рослинних продуктів, яка не засвоюється організмом. На відміну від інших поживних речовин, таких як жири, білки та вуглеводи, які розщеплюються організмом і потім поглинаються ним, з нею такого не відбувається. Натомість, будучи практично «недоторканою», вона проходить через шлунок, тонкий кишечник, товстий кишечник, і, зрештою, зовсім на вихід, що називається. Здається, а в чому користь від неї? Однак її трансміграція через наш організм несе в собі багато позитивних моментів для підтримки здоров’я всього організму.

Корисні властивості

Упорядковує видільну функцію. Вона, з одного боку, збільшує обсяг випорожнення, з іншого пом’якшує його. Це в сумі значно покращує дефекацію, запобігаючи тим самим освіті запору і внутрішнє отруєння організму. Якщо ж у вас рідке випорожнення, клітковина навпаки, зробить його більш щільним, т.к. вона вбирає рідину. У деяких випадках вона може навіть принести полегшення при синдромі роздратованого кишечника.

Регулярне споживання харчових волокон (клітковини) сприяє підтримці здоров’я кишечника. Дієта з підвищеним вмістом харчової клітковини зменшує ризик розвитку геморою, а також дивертикуліту. Якась частина волокон бродить у кишечнику, що, згідно з деякими дослідженнями, може відіграти позитивну роль у запобіганні захворюванням товстої кишки.

Знижує рівень холестерину у крові. Продукти з високим вмістом клітковини (розчинної) – це бобові, овес, насіння льону та вівсяні висівки. Якщо ви регулярно їх споживатимете, ваш загальний рівень холестерину в крові знизиться за рахунок зниження ліпопротеїнів низької щільності, або «поганого» холестерину.

Епідеміологічні дослідження показали, що збільшення клітковини у раціоні може зменшити кров’яний тиск та запальні процеси, що забезпечує захист здоров’я вашого серця.
Допомагає контролювати рівень цукру на крові. Клітковина може уповільнити всмоктування цукру, що для хворих на діабет означає поліпшення рівня цукру в крові. Живлення, що включає нерозчинні харчові волокна, здатне знизити ризик розвитку діабету 2 типу.
Можна схуднути за допомогою клітковини. Їжу, багату на клітковину, доводиться довше пережовувати, що дає організму додатковий час на сигнал про усунення голоду. Коли ми їмо рафіновану їжу, вона поглинається легко і швидко, і організм не встигає дати сигнал про те, що голод пройшов, і треба припинити їсти. Тому люди часто переїдають, звідси і зайва вага.

Є ще інший момент: їжа з клітковиною дає почуття насичення при меншій кількості з’їденого, і це почуття зберігається довше, ніж від звичайної їжі. Тому ви не тільки можете схуднути, але й почуваєтеся ситим або ситим протягом тривалого періоду часу. Ще один плюс – це менша кількість калорій на той самий обсяг їжі в порівнянні з рафінованими продуктами, що знову ж таки означає запобігання ожиріння.
Є ще невизначений вплив харчових волокон на колоректальний рак. Дані про те, що харчова клітковина знижує розвиток колоректального раку, несуть змішаний характер: згідно з деякими, це дійсно так (відбувається зниження раку); згідно з іншими або ніякого ефекту, або є ризик посилення. Так чи інакше, це питання ще потребує подальших досліджень.

Продукти, що містять клітковину

Злаки та цільнозернові продукти
Фрукти
Овочі
Бобові
Горіхи та насіння
Слід зауважити, що перероблені (рафіновані) продукти, наприклад, консервовані овочі та фрукти, соки без м’якоті, білий хліб та макаронні вироби, а також каші не з цільного зерна, містять набагато менше харчових волокон, ніж свіжі, неперероблені продукти харчування. Коли зернові молять, видаляється шкірка (висівки), що знижує вміст клітковини. Так само, зрізання шкірки з овочів і фруктів теж знижує кількість харчових волокон у яких.

Тому, щоб забезпечити себе достатньою кількістю харчових волокон, краще їсти натуральні та свіжі продукти. Також можна використовувати харчові добавки з клітковиною, правда, не варто забувати, що такі добавки не дадуть вам всі гами живильних речовин, які можна знайти у звичайних натуральних продуктах. Але, краще вони, ніж нічого, звичайно, особливо якщо йдеться про полегшення конкретних проблем: запор, пронос, синдром роздратованого кишечника. Можна проконсультуватися у лікаря з приводу кращого варіанту харчових добавок у вашому випадку.