Навіщо брати кредит?

Мода на кредити прийшла в Україну із західних країн, де позики беруться на все, що завгодно — від побутової техніки та автомобілів до навчання та власного житла. Згідно інформації від Опендатабот, за весь 2023 рік українці оформили більше 8,2 млн. мікропозик на суму більше, ніж 49,62 млрд. грн, що в 1,5 рази більше, ніж роком раніше. 

За прогнозами аналітиків кількість оформлених позик в 2024 році продовжить зростати і може досягти рівня до повномасштабного вторгнення. При цьому засоби масової інформації майже в один голос стверджують, що кредити — це погано. Але люди, як оформляли їх, так і продовжують це робити. Тому ми вирішили провести невелике внутрішнє розслідування та з’ясувати, коли і навіщо варто брати позику.

Які кредити бувають?

Ринок кредитування ділиться на два основні напрямки:

  • Цільові кредити. Сюди належить іпотечне кредитування, позики на навчання, товарні та автокредити, тобто це всі ті, які мають чітке цільове призначення.
  • Нецільові кредити. До таких відносяться онлайн кредити на картку, позики на нагальні потреби, а також кредитні картки.

Прийнято розрізняти позики із забезпеченням та без забезпечення, де до перших належать автокредити, іпотечне кредитування та позики з порукою, а до другого — кредити до зарплати, кредитні картки, позики для студентів та інші види онлайн-кредитування.

У яких випадках варто брати гроші в борг?

Ми прихильники вважати, що позики — за правильного планування та тверезої оцінки власних фінансових можливостей — приносять більше користі, ніж шкоди. Зараз спробуємо розповісти, коли брати гроші у борг онлайн справді вигідно. Тут же обмовимося, що ми розглядаємо ситуації, коли людина не має можливості позичити гроші у родичів або близьких друзів.

  • Щоб дотягнути до зарплати.
    Такі ситуації можуть виникнути, коли терміново потрібні гроші в борг на картку: при затримці заробітної плати або непередбачених фінансових витрат (порвався сезонний одяг чи взуття, зламався автомобіль тощо).
  • Коли не вистачає сили волі, щоб зібрати потрібну суму.
    На перший погляд, ситуація бачиться надуманою, але в житті дійсно є люди, які не вміють відкладати гроші. Для них миттєва позика грошей — справжня паличка-виручалочка, що дозволяє «зарезервувати» і не витрачати потрібну для здійснення платежу за кредитом суму.
  • Щоб користуватися річчю прямо зараз.
    Уявіть, що у вас зламався ноутбук і потрібно терміново купити новий для роботи, але вільних грошей у вас немає. Адже це робочий інструмент, який приносить дохід, який, напевно, перевищує вартість відсотків за користування кредитними коштами. Також ніхто не скасовував розстрочки за товарними кредитами та позики від МФО, що надають перший кредит під 0%.
  • Коли немає іншого вибору.
    Якщо вас затопили сусіди або терміново потрібно відремонтувати дах будинку, а сімейний бюджет розподілено до кожної копійки або просто сума позики перевищує суму місячного доходу. Погодьтеся, знаходити по 3000 грн на місяць набагато простіше, ніж відразу викласти 30000 грн за ремонт даху.
  • Щоб заощадити.
    Так-так, не смійтеся. Дійсно можна взяти онлайн кредит та заощадити. Як приклад, новорічні розпродажі побутової техніки, коли продавці пропонують знижки у розмірі 25% і більше. Звичайно, на придбанні блендера або фена багато заощадити не вийде, а ось при покупці телевізора чи холодильника легко.

Цей список можна продовжувати і далі, але, сподіваємося, наведених прикладів достатньо, щоб довести, що при правильному і раціональному плануванні позики справді можуть приносити користь. А щоб швидко та легко підібрати банк чи МФО та отримати позику чи оформити кредитну картку, скористайтесь сайтом https://finguide.com.ua, де зібрані найкращі пропозиції від топових компаній українського фінансового ринку.