Як визначити стан імунітету

Ознаками того, що ваш імунітет не справляється зі своїм завданням, є часті інфекційні захворювання (більше 10 на рік), швидка стомлюваність, хронічна втома, безсоння вночі та сонливість вдень, алергії, проблеми із шлунково-кишковим трактом. Терміновий візит до імунолога потрібний людям, у яких понад чотири рази на рік трапляються рецидиви герпесу, фурункульозу або кандидозу, часто загострюються хронічні захворювання.

Існує досить проста проба, що показує стан захисних сил організму. І хоча у дорослих вона менш інформативна, її можна провести самостійно. Називається вона – тест на дермографізм. Візьміть ложку і проведіть її живцем на шкірі живота 2-3 лінії. Якщо смужки порозовіють – це гарна ознака. Смужки стали білими – захисні сили організму знижені.

Щоб визначити точний стан імунітету, потрібний візит до імунолога. Спочатку він збере анамнез і з’ясує, що викликало імунодефіцит. Захисні системи організму людини дуже чутливі до несприятливих впливів, до яких можна віднести екологію, нераціональне харчування, стреси, травми, переохолодження, шкідливі професійні фактори і т.д.

Потім лікар призначить два лабораторні дослідження – аналіз крові та імунограму. Перша проба покаже, чи достатньо у вас кількість клітин крові, друга – визначить імунний статус, тобто. стан вашого імунітету на цей період. Потім імунолог звірить ваші показники з нормативними та позначить проблемні зони. Невідповідність нормі на 30 і більше відсотків є свідченням збою імунної системи. Дізнавшись, імуноглобуліни якого класу ваш організм виробляє недостатньо, лікар призначить імунокоректори.

Щоб лікування було ефективним, слід з’ясувати стан печінки. Саме її захворювання найчастіше є причиною зниження імунітету у дорослих. Печінка виробляє білки, у тому числі формуються антитіла, і якщо вона хвора, ця функція порушується. Крім цього, варто звернути увагу на дієту. Якщо не споживати білкові продукти – амінокислот для імуноглобулінів не вистачить.