Вибір пледу: 5 важливих нюансів

Пледи, шалі та мереживні накидки на м’які меблі знову входять у моду. Якщо ще 5 років тому вони вважалися ознакою застарілого, «бабусиного» інтер’єру, то тепер дизайнери визнають, що без м’якого текстилю меблі здаються занадто строгими і незатишними. У матеріалі нижче – 5 найважливіших нюансів, які варто врахувати при виборі пледа на подарок хлопцеві або подарок тату.

Розміри та покриття
Стандартний розмір для диванного пледа – полуторний – 140(150) на 200 см. Такий виріб покриє меблі звичайного розміру від спинки до ніжок. Підлокітники найчастіше залишаються непокритими – повністю накриті меблі створюють відчуття нежитлового приміщення. Виняток робиться лише для м’яких повністю оббитих тканиною підлокітників. На крісло зазвичай накидають плед об’ємом 130 на 170 см. Найкраще придбати модель такої довжини, щоб тканина повністю закривала сидіння, але не доходила до підлоги.

Матеріал
Виходячи з цього критерію, пледи найчастіше поділяють на вовняні, велюрові, бавовняні, гобеленові та плюшеві. Вибір із них залежить від бюджету, стилю кімнати та особистих тактильних переваг. Найдешевші вироби – велюрові, або плюшеві. Найдорожчі – вовняні, або гобеленові. Особливо важливо вибрати якісну тканину доя останнього варіанту – дешеві «гобелени» виглядають, як зношені коврики. Бавовняні – універсальні, вони підходять практично будь-якому стилю та гаманцю.

Забарвлення
Найбільшою популярністю користуються однотонні матові або градієнтні моделі. При цьому відтінок їх повинен точно збігатися з оббивкою. Тут доречніше всього два варіанти: плед на 2-3 тони темніше, або світліше оббивки, або абсолютно контрастний по відношенню до неї. І в першому, і в другому випадку необхідно, щоб у кімнаті знайшлося ще 1-3 речі того ж відтінку – краще, якщо це будуть прикраси, розташовані на протилежному боці, або по діагоналі від дивана.

Візерунки
Пледи зі складними, великими малюнками допустимі у сучасному інтер’єрі переважно у дитячій. Виняток – напрямок поп-арт, бохо чи осучаснений модерн. Оптимальним варіантом будуть моделі з нехитрим каліграфічним орнаментом: арабська в’язь, єгипетські, або азіатські ієрогліфи. Не менш популярні геометричні візерунки з овалів, ламаних ліній та кіл. Для етно-стилів підійде нескладний квітковий або примітивний анімалістичний візерунок.

Декор
Тут мається на увазі бахрома, вишивка та кисті. Декоровані цими елементами пледи використовуються в класиці, кантрі, шале, модерні, рустиці або східному напрямку. У будь-якому випадку, вибирається щось одне і не дуже помітне. Якщо вишивка – то біла, бордова, зелена або блідо-золотиста. Якщо кисті – то маленькі, бежеві, темно-коричневі, або сріблясті, розташовані по кутках. Якщо бахрома – то коротка, чи велика, але рідкісна. Остання найчастіше зустрічається на вкорочених вовняних пледах.