Безметалеві протези: дентальна естетика вищого ґатунку

 

Серед безлічі матеріалів, що використовуються в дентальному протезуванні, лише кераміка здатна відтворити природний вигляд зуба настільки, що навіть пацієнт не відрізнить, де «рідний» зуб, а де штучний. Із появою безметалевих протезів естетична стоматологія вийшла на новий рівень.

Різновиди безметалевих зубних протезів

Металевий каркас, вкритий кількома шарами медичного фарфору, – класична конструкція металокерамічної коронки. У протезах нового типу метал взагалі не використовується: https://healthydent.ua/uk/uslugy/bezmetalova-keramika.

Для створення безметалевих виробів підходять два види матеріалів:

  • кераміка: в основі цих виробів – неорганічні суміші, що пройшли термічну обробку; медичний фарфор за властивостями та зовнішнім виглядом подібний до зубної емалі;
  • діоксид цирконію: безкольорова кристалічна речовина з температурою плавлення 2715°С; за міцністю готові зубні конструкції не поступаються металевим.

Варіанти протезів

У стоматології використовуються такі безметалеві вироби:

  1. Коронки: протез-чохол, що накриває зуб зверху. Керамічні коронки – оптимальний варіант для протезування передніх зубів, діоксид цирконію міцніший, тому підходить для реставрації молярів. Найпоширеніший вид протезів.
  2. Мостовидні конструкції: використовуються для протезування кількох поспіль відсутніх зубів. Фіксуються на опорних зубах. Цирконієві мости витримують жувальне навантаження.
  3. Вініри: мікропротези, за допомогою яких створюється «голлівудська посмішка». Це тонкі накладки на передню сторону фронтальних зубів. Окремий вид вінірів – люмініри, ультратонкі мікропротези, товщиною до 0,1 мм.
  4. Керамічні вкладки: вироби, що посідають проміжне місце між пломбами та коронками. Використовуються для реставрації зубів, верхня частина яких зруйнована на 40% і більше.

Переваги використання безметалевих протезів

Експерти Healthy Dent назвали властивості безметалевих конструкцій, що водночас є плюсами цих протезів:

  • напівпрозора основа, що заломлює світло на кшталт емалі, завдяки чому штучний зуб виглядає природно;
  • біосумісність: кераміка та діоксид цирконію – гіпоалергенні матеріали, які, на відміну від металу, не подразнюють слизову;
  • міцність: кераміка без проблем витримує природне навантаження на передні зуби, діоксид цирконію ще міцніший, тому підходить для протезування бокових зубів;
  • високоточна технологія виготовлення забезпечує щільне прилягання протезу до дентину, що зменшує ризик виникнення карієсу під коронкою;
  • строк служби становить 10–15 років.

Для виробництва безметалевих протезів використовується сучасне вартісне обладнання, технологія складна, що впливає на кінцеву вартість зубних протезів. Середня ціна керамічної коронки – 4,5–5 тисяч гривень, протезу з діоксиду цирконію – 5,5 тисячі гривень.

Безметалеві протези – практичний та естетичний варіант реставрації зубного ряду!