Представництво в суді при розлученні

Всі ми знаємо про наявність такого процесу як розлучення. Всі знають статистику, що весілля і народження дитини не завжди робить людину щасливою. Побут, труднощі народження і виховання дітей найчастіше спонукають пари до розлучення. У суді стали все частіше з’являтися заяви по шлюборозлучному процесу. Приводи банальні: пияцтво, зрада або друга сім’я, жорстоке поводження, нездатність мати дітей. Розлучення відбуваються як за згодою пари, так і в судовому порядку, коли одній зі сторін може знадобитися професійна юридична допомога, представництво в суді. Але і у суду є свої «причини», щоб не виконувати вимоги про розлучення. Сюди входять вагітність матері, або ж дитина до року. Тоді суд автоматично відхиляє заяву.

представництво при розлученні

Чому чоловік і дружина розлучаються через суд? На це є кілька причин:

  1. неповнолітні діти,
  2. розподіл майна,
  3. відсутня згода подружжя,
  4. ухилення від розлучення.

Розглянемо першу причину

Якщо у пари є спільна неповнолітня дитина, то суд вирішує з ким їй залишитися. В основному у людей складається таке враження, що суд найчастіше залишає дітей з мамою, але це не завжди так. Якщо дітям до 10 років, то вони залишаються з матір’ю, якщо ж у мами є умови для їх проживання і вона дієздатна. Якщо мати — алкоголік, або ж у неї немає житлоплощі, що підходить для проживання дитини, то опіка над нею перейде до батька. Після 9 років з дитиною акуратно розмовляє психолог, і тактовно дізнається у дитини, з ким же вона хоче залишитися.

Друга причина

Коли подружжя подає на розлучення, вони рідко можуть поділити спільно нажите майно. Звичайно, коли наречений і наречена тільки вступають в шлюб, вони і не думають про ці дрібниці, але як тільки справа стосується розлучення, тут кожен намагається відхопити собі побільше. Але, відповідно до закону про шлюб і сім’ю, суд ділить все майно порівну. Але є деякі нюанси: поділу не підлягає те майно, яке з’явилося у пари до знаходження у шлюбі, а також при тривалому роздільному проживанні. Так само, практично, велика частина майна може перейти до того, з ким залишається дитина. І постійно буде виплачуватися компенсація на потреби дитини. Так само один з подружжя може не переоформлювати на своє ім’я майно, але при цьому все одно буде мати право на це майно, навіть якщо будуть присутні нотаріально завірені документи.

Третя причина

Все ніби йшло добре на думку одного з подружжя, але тут інший вирішив подати на розлучення. Один з подружжя природно не згоден на розлучення. Так чи інакше, але чоловік (дружина) більше не хоче бути в шлюбі і подає на розлучення. Це особиста справа кожного. Таку заяву розглядатимуть в судовому порядку. При розгляді даної справи, суд може відхилити розлучення і наполягати на примиренні подружжя. Якщо ж через кілька місяців примирення не вдасться, то суд розлучає подружжя. Раніше на це давалося близько 6 місяців.

Четверта причина

Один з подружжя категорично проти розлучення, і намагається сховатися, або хоча б просто не прийти на суд. Вважають, що якщо їх немає, то ніхто не має права змусити їх, а тим більше розлучити. Як би сумно це не звучало, але це не так. Якщо хтось із пари подає на розлучення, другому з подружжя приходить повістка в суд, але він не хоче розлучення і ігнорує, адже без нього розлучення не відбудеться. Якщо ж приходить вже кілька повісток, а особа, яка викликається, знову ігнорує їх, то суд приймає рішення розлучити пару автоматично.

Суд розірве шлюб тільки через місяць після подачі заяви і прийняття рішення. Після того, як суд офіційно розірве шлюб, парі потрібно буде надати в органи РАЦСу довідку від суду про розлучення, для того щоб отримати свідоцтво про розірвання шлюбу. Після цього пара буде офіційно розлучена.