Які методи використовуються в лікуванні наркотичної залежності?

Ефективне лікування наркоманії — це послідовна, комплексна програма, що включає в себе кілька етапів. Тільки пройшовши повний курс, пацієнт гарантовано зможе перемогти наркоманію, повернутися до повноцінного, тверезого життя. Свої послуги, спрямовані на боротьбу з наркозалежністю, пропонує центр «Реванш +» у Харкові.

Стадії лікування наркотичної залежності

Реабілітаційний курс при наркоманії складається з:

  • детоксикації;
  • психологічної реабілітації;
  • ресоціалізації.

Після завершення основної програми реабілітантами надається терапевтичний супровід, спрямований на закріплення досягнутих результатів і профілактику можливого рецидиву.

Детоксикація

Перший етап лікування наркоманії — це детоксикація. Програма Детокс очищає організм пацієнта від залишків наркотичних речовин, токсинів і шлаків. У результаті усуваються прояви абстинентного синдрому, поліпшується фізичний і психоемоційний стан хворого.

Крім того, детоксикація тимчасово усуває фізіологічну залежність від штучних допінгів, що необхідно для подальшої психологічної реабілітації. У більшості випадків детоксикацію проводять медикаментозно (шляхом постановки очищувальних крапельниць).

Також хороший ефект дають біологічні методи, які передбачають дотримання дієти, прийом сорбентів, потіння в сауні та фізичні навантаження. Оптимальний метод детоксикації підбирається фахівцями індивідуально з урахуванням всіх особливостей конкретного клінічного випадку.

Психологічна реабілітація

Основним етапом лікування наркозалежності є психологічна реабілітація. Курс базується на принципах програми «12 кроків», визнаної найефективнішим способом подолання патологічних залежностей.

Фахівці враховують індивідуальні особливості пацієнта, його психотип, характер, причини, що спровокували захворювання. Тому програма «12 кроків» доповнюється іншими ефективними психотерапевтичними методиками:

  • арт-терапією;
  • сеансами сімейного системного психоаналізу;
  • Гештальт-терапією;
  • заняттями в групах взаємодопомоги;
  • працетерапією;
  • індивідуальним психоаналізом;
  • когнітивно-поведінкової терапією.

Психологічна реабілітація включає в себе також роботу з мотиваціями пацієнта, усунення факторів, що підштовхують людину до вживання штучних допінгів.

Ресоціалізація

Вживання наркотиків руйнує не тільки здоров’я, а й особистість людини. Мета ресоціалізації — підготувати колишнього наркозалежного пацієнта до виходу в соціум. Фахівці працюють над відновленням втрачених особистісних якостей і міжособистісних зв’язків, корекцією поведінкової моделі, допомагають знову навчитися взаємодії з іншими людьми, роботі в колективі.

Лікування наркоманії в харківському наркоцентру «Реванш +» https://lechenie-narkomanii.kharkov.ua/ проводиться комплексно та анонімно. Лікарі прагнуть не тільки допомогти своїм підопічним перемогти хворобу, а й поліпшити якість їх життя.