Набори посуду для чаю: справжня чайна церемонія вдома і не тільки

 

А чи знаєте ви, як пити чай у космосі? Китайські космонавти – представники країни, звідки пішов чай, не можуть відмовитися від улюбленого напою навіть в умовах невагомості. Екіпаж космічного корабля «Шеньчжоу-11» бере із Землі зелений та червоний чай, запакований порціями по 2 г у пакетики, що вкладені у більші герметичні пакети. Космонавтам лишається тільки залити у великий пакет воду та підігріти на спеціальному пристрої.

В умовах космосу неможливо використовувати звичні кожному китайцю піали-гайвані та інші атрибути традиційного чаювання, але спосіб насолодитися чаєм космонавти таки знайшли. У повсякденному житті для чаю використовується спеціальний посуд, який зробить чаювання максимально приємним: https://newtea.ua/uk/posuda-dlya-chaya/nabory-posudy-dlya-chaya/strana-kitay.

Посуд must have: що потрібно для чаювання

У літописах часів китайської імператорської династії Тан наводиться список з 24 предметів, що використовувалися для чайної церемонії. Звичайно, в повсякденному житті китайці не користуються всім переліком традиційного посуду, але певні елементи входять до переліку обов’язкових.

Гайвань

Невеличкий чайник із ситечком для заварювання чаю. Раніше гайвані вироблялися виключно з глини, але сьогодні не менш популярними є керамічні та скляні заварники. Чайник зі скла – найкращий варіант для заварювання демонстраційних чаїв: крізь прозорі стінки видно, як на очах суха чайна кулька розпускається дивною квіткою.

Чахай

Глечик, у який зливається настояний чай перед тим, як потрапити до чашок. Цей посуд потрібний, щоб не перетримати настій у гайвані, адже, наприклад, заварювання зелених чаїв триває лише 10–15 сек.

Піали

Традиційні китайські чашки для чаювання. Невеличкий об’єм чашок (20–50 мл) пояснюється тим, що чай заварюється «на один ковток», після чого заварка заливається водою знову. Використовуються порцелянові, керамічні та скляні піали.

Чаювання соло чи у великій компанії: види наборів посуду

Можна, звичайно, збирати окремі елементи посуду для чаювання, але зручнішим є набір предметів: це реальна економія часу та грошей. До того ж елементи набору виконано в єдиному стилі.

Популярні варіації чайних наборів:

  • набір посуду для чаювання на 6 персон: складається з гайвані, чахаю та 6 чашечок; буде в нагоді для великої родини, компанії друзів;
  • набір посуду на 4 персони: ізіпот – прилад 3 в 1 (заварник, чахай і сито) плюс 4 чашки.
  • набір для подорожі: до комплекту входить чайник-заварник із ситечком та кришкою та 1-2 кружечки; посуд складається в компактний чохол; зручний варіант для чаювання в дорозі чи на віддалі від цивілізації.

Набори посуду із загартованого скла можна придбати у спеціалізованих магазинах, зокрема, на сайті компанії NewTea!