Що таке дитяча депресія і як з нею боротися

Немає нічого більш дивного і неправильного, ніж депресія у дитини. Пригнічений стан у дорослих цілком зрозуміло — стреси, проблеми на роботі, незадоволеність своїм життям і ще багато інших причин можуть змусити нас опустити руки. Але як можна зрозуміти втрату інтересу до життя у дітей, в яких стільки енергії, допитливості, які позитивно відкриті для всього нового?

Дитяча депресія: ознаки і причини

Ніхто не чекає, що малюк 5 років впаде в депресію, тому симптоми депресії у дітей часто приписують розбещеності, ліні, віковій кризі, сприймають, як каприз. Зовні дитяча депресія проявляється і на емоційному, і на фізичному, і на ментальному рівні:

  • Малюка ніщо не радує;
  • він стає примхливим, плаксивим і дратівливим, нерідко в поведінці проявляються спалахи агресії;
  • млявість, поганий апетит, порушення сну;
  • замкнутість, пригніченість, млявий інтерес до будь-яких занять, навіть до ігор;
  • погіршення концентрації, зниження швидкості реакції, труднощі з засвоєнням будь-якої інформації;
  • зниження самооцінки, поява тривожності.

У рідкісних випадках дитяча депресія є спадковим явищем або результатом затяжної серйозної хвороби. Найчастіше психологічний розлад є наслідком впливу навколишнього світу, в тому числі, неправильного виховання.

Основні причини розвитку депресії у дітей та молодших школярів

  • неблагополучна ситуація в сім’ї (скандали, недолік батьківської любові, уваги, вимогливість дорослих);
  • складнощі в соціальній сфері (цькування з боку однолітків, конфлікт з педагогом, сварка з товаришем і ін.);
  • навчальні проблеми (важко дається навчання);
  • пригнічення розумової активності внаслідок того, що дитина багато часу проводить за комп’ютером, в інтернеті, за іграми в смартфоні, дивиться телевізор;
  • малорухливий спосіб життя, нестача вітамінів, недостатнє перебування на свіжому повітрі;
  • стреси, пов’язані з тим, що дитина постійно намагається відповідати певному статусу серед однолітків, домагається популярності, визнання своїх досягнень дорослими.

Як позбутися від депресії дитині 5-11 років?

Єдино правильне лікування дитячої депресії — це не допустити її розвитку. На всіх етапах виховання, починаючи з дошкільного розвитку дитини, батькам потрібно бути уважними до малюка. Має значення все: і поведінка, і самопочуття, і стан його відносин з дітьми в звичному колі спілкування. Будь-яка зміна може свідчити про наявність внутрішньої боротьби, сильних переживань і має стати сигналом до вжиття заходів.

Якщо ж ознаки депресії у дітей явні, то які ж заходи допоможуть впоратися з проблемами?

  1. Проявляйте участь в дитячих справах, переживаннях. Дружелюбність, любов, підтримка дадуть дитині почуття захищеності, впевненості та допоможуть вийти з кризи.
  2. Заручіться підтримкою педагога, а при необхідності — і дитячого психолога. Спільними зусиллями ви швидше досягнете результату.
  3. Не засуджуйте малюка за його пасивність, погану поведінку. Намагайтеся відволікти його увагу від поганих думок, зацікавити якоюсь новою справою. Хорошим терапевтичним ефектом володіють творчі заняття, а також вирішення конкретних завдань.
  4. Займіться організацією розпорядку дня. Кожен день дитині потрібно 10 годин повноцінного спокійного сну, тривалі прогулянки, активні ігри.
  5. Спілкування, дружба з дітьми — саме ці компоненти, на думку канадських вчених, і є справжнім порятунком для дитини, у якої очевидні всі ознаки дитячої депресії.
  6. Змініть звичну обстановку і методи навчання. Замініть уроки розвиваючими іграми. Ігрова діяльність допомагає дітям розкритися, заспокоює і перемикає дитячу увагу.

Дитяча депресія: роль розвиваючих курсів для дітей у рішенні проблеми

У розвиваючій школі, де дбають не тільки про ефективний розвиток інтелекту, а й про емоційний комфорт своїх учнів, дитина зустріне нових друзів, знайде таку необхідну підтримку, навчиться вчитися і справлятися з проблемами. У школі ментальної арифметики Соробан® в Україні, наприклад, учні займаються в невимушеній атмосфері. Ментальне рахування захоплює, пробуджує азарт до вирішення все більш складних завдань і повертає інтерес до навчання. Творчий підхід вчителя до навчання, принцип заохочення успіхів допомагає малюкові знову повірити в себе і братися за інші, більш складні завдання. Методика розвиває розум, розкриває таланти і допомагає учням реалізувати їх.

Дитяча депресія — складна проблема, яка потребує комплексної терапії. Потрібно використовувати всі засоби, щоб допомогти маленькому учневі знайти цілі, грунт під ногами. А Школа Соробан® — один із кращих помічників.

https://soroban.ua/